Nagykároly honlapja! Üdvözöljük oldalunkon!

Kezdődik a főút felújítása

polgarmester 3

Fontos, a közúti infrastruktúrát érintő munkálatok hosszú sora veszi kezdetét Nagykárolyban, a Mobilitás 1. és Mobilitás 2. nevet viselő projektek révén, amint az időjárási feltételek lehetővé teszik azt.

A Regionális Operatív Program keretében kivitelezésre kerülő projektek – melyek a helyi tömegközlekedési vállalat beindítását, elektromos buszok beszerzését, kerékpárutak kialakítását, valamint a város forgalmas útjainak a megújítását foglalják magukba – összértéke 13 millió euró.

A Mobilitás 1. néven ismertté vált program teljes neve: „Károsanyag-kibocsátás visszaszorítása Nagykároly municípiumban, a Tartós Mobilitási Terv feltételeinek alkalmazása révén”. Ennek a projektnek a kivitelezési ideje alatt, megújul a Mihai Viteazul utca, valamint a 25 Octombrie utca is.

„A kivitelezési munkálatokat elnyert cég képviselőivel folytatott egyeztetés során, arról biztosított a vállalkozó, hogy mihelyt az időjárási feltételek és körülmények megfelelővé teszik, azonnal megkezdik a munkálatokat, az említett utca, Ágoston utca felőli sarkától, egészen a központi körforgalomnál található ortodox katedrálisig. A főúton végzett munkálatokkal párhuzamosan zajlik ugyanezen az útszakaszon, a kerékpárút kialakítása is”- mondta Kovács Jenő polgármester.

Nagykároly városvezetője arra kéri a nagykárolyiakat, hogy bár tudja mennyire várja mindenki a főút felújítását, a munkavégzés ideje alatt, próbáljanak türelmet tanusítani, a különböző kényelmetlenségek miatt.

„Két éven keresztül zajlik majd a munkálat, mely idő alatt teljes körű felújításon megy keresztül a főút Ágoston utca sarkától, Mioritei utca sarkáig tartó szakasza. Ez a Mihai Viteazul és a 25 Octombrie utcákat jelenti hivatalosan. Arra kérném a nagykárolyiakat, hogy legyenek türelemmel, használják közlekedésre a mellékutcákat, hogy ezáltal is csökkentsük a munkavégzés során keletkező fennakadásokat és a forgalom akadályozását”- mondta Kovács.

A „Károsanyag-kibocsátás visszaszorítása Nagykároly municípiumban, a kerékpározás népszerűsítése, valamint a gyalogos közlekedés feltételeinek javítása révén” elnevezésű projekt, a Mobilitás 2. néven lett közismert. Ennek a projektnek a kivitelezése már folyamatban van: a Kaplonyi utcán már dolgoztak a járda és a kerékpárút kialakításán, illetve a Teremi úton is folyik a munkálat. A járdák megújulása, kialakítása történik itt, illetve kialakításra kerül a kerékpárút is.

A Mobilitás 1. révén a helyi önkormányzat beindítja azt a közszállítási vállalatot is, mellyel szintén a közlekedés gördülékenyebbé tétele, valamint a károsanyag-kibocsátás az elsődleges cél. A projekt révén beszerzésre kerül 10 darab, korszerű autóbusz, valamint kialakításra kerül az útvonal, illetve a városközpontban is kiépül a kerékpársáv.

A Mobilitás 2. elnevezésű projekt célja, hogy az egész városban kiépüljün a kerékpárút, ugyanakkor a gyalogosközlekedéshez szükséges minőségi járdák kerüljenek kialakításra. Mindezek mellett, az érintett részeken a zöldövezet is megújul.

Tavasztól kezdve folytatódnak a Somos-szabadidőpark kialakítási munkálatai. A 11,95 millió lejes összértékű beruházással elképzelhető, hogy még ebben az évben végez a kivitelező. Ennek a projektnek egyébként 2021-re kell elkészülnie.

A Regionális Operatív Program 2014-2020-as időszakában kiírt finanszírozás eredményeképpen kialakításra kerülő szabadidőpark területén, a korábban szemétlerakatként álló, kihasználatlan földterület új funkciót kap.

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be.